Silhouette

Zaterdag om 14.00 speelden Hoofddorp Pioniers en Amsterdam tegen elkaar. In het mooie Hoofddorpse honkbalstadion. Ik was een kwartiertje te vroeg en ging even aan een tafeltje zitten aan het raam. Met zicht op het veld.

Markant

Een paar minuten voor tijd komen op het bordes voor mij een paar markante heren zitten om de wedstrijd goed te kunnen volgen. Dus ik kon het niet laten om vanuit de kantine, door het raam heen, deze foto te maken. Met als gevolg deze foto. Wat een geweldig silhouette!

Silhouette
Silhouette

Vluchteling en Soldaat van Oranje

Schril Contrast

Spittend door mijn archief kom ik altijd weer foto’s tegen waar een, voor mij, bijzonder verhaal aan zit. Zo ook de foto van Syrisch vluchteling Raffat. Voor Straatjournaal ging ik naar het Asielzoekers Centrum bij vliegveld Valkenburg (ZH). Het wrange daar is dat links en rechts van de weg die naar de hangar leidt waar Van den Ende’s musical ‘Soldaat van Oranje’ werd opgevoerd, de woonketen staan waar asielzoekers worden opgevangen. De mensen die in de touringbussen een leuk avondje uit gaan hebben (en dat is ze gegund), rijden tussen de vluchtelingen door. Een heel schril contrast.

Levenslang vluchteling

Maar terug naar Raffat. Een jonge Syriër gevlucht voor het geweld in zijn land. Zijn land? Raffat’s ouders zijn Palestijnse vluchtelingen uit, als ik me goed herinner, Iran. Raffat is geboren in een vluchtelingenkamp in Syrië. En ook daar heeft hij moeten vluchten. Wat op mij veel indruk maakte is dat Raffat al vluchteling is sinds zijn geboorte. Zijn hele leven vluchteling. Daar kun je je toch niets bij voorstellen? En nog steeds heeft hij de hoop op een betere toekomst niet verloren. Ik was in zijn kamertje in het asielzoekerscentrum vorig jaar januari. Een klein kamertje dat hij deelde met een ander.

Hoe zou het nu toch met hem zijn?

Vluchteling Raffat
Raffat

Rally op het brede strand van IJmuiden

Rally racen op het strand

Rally IJmuiden

Het brede strand van IJmuiden was omgetoverd tot een rally parcours. Totale lengte zo’n 4 kilometer. Het leek wel wat op een echte woestijnvlakte zoals je ziet bij de Dakar Rally. Nou ja, behalve de zee dan. En het weer. Inclusief enkele bulten waar vooral de vrachtwagens spectaculair over heen gingen. Officieel heet het evenement “Euro Offroad Racing Series 2017” en wordt het gebruikt als voorbereiding op Dakar. Maar daarnaast is het ook een onderdeel van het Nederlands Kampioenschap. Er staat dus wat op het spel. Naast de vrachtwagens reden ook buggy’s mee. Het is een spectaculaire happening met veel brullende motoren, rondvliegend zand en veel dieselrook boven het met een zandheuvel omsloten terrein. Er was niet veel publiek, waarschijnlijk door het slechte weer afgelopen zaterdag.

Rally IJmuiden Rally IJmuiden

Ga jij maar buiten roken

Inmiddels ben ik al heel wat jaren gestopt met roken, gelukkig. Het voordeel van rokers is wel dat ze mooie plaatjes opleveren. Ik was in Zoetermeer voor een leuke opdracht op een groot bedrijventerrein. De klant wilde graag laten zien dat er veel parkeergelegenheid is. Daarom ging ik vanaf de tweede verdieping uit het raam hangen om een foto van de parkeerplaats te maken. Die inderdaad erg ruim is. Net op dat moment is het blijkbaar pauze en komen er overal mensen uit de panden om een ommetje te maken en een sigaretje te roken. Zo ook deze man. Hij ging ‘om de hoek’ staan om uit de toch wat gure wind te blijven. En daarmee koos hij onbewust voor een mooie achtergrond. Ik liet de parkeerplaats heel even voor wat-ie was.

Roken
De roker

Nachtbus en lange sluitertijd

Het is altijd weer leuk om ’s avonds op stap te gaan om foto’s met lange sluitertijden te maken. Een mooie lichtbaan van voorbij komende auto’s ziet er gewoon heel tof uit.
Nog mooier wordt het als er een bus voorbij rijdt, zoals op de foto. De foto is gemaakt langs de Spaarndamseweg in Haarlem. Voor de Haarlem-kenners: vlakbij de Prinsenbrug.

nachtbus met lange sluitertijd

Met de Soepbus van het Leger des Heils langs de daklozen

Op de avond dat de goedheiligman zakken vol kado’s afleverde bij lieve kinderen, ging ik voor Haarlems Dagblad mee met een ander soort heiligen: mensen van het Leger des Heils. Zij brengen een paar keer per week soep en koffie aan daklozen van Haarlem. Met de soepbus rijden zij de locaties af waar soms de daklozen verblijven. Zo ook een klein tentenkampje waar de soep dankbaar werd aangenomen.

In de ene tent verblijft een stel. Ze hebben het zo goed mogelijk gezellig gemaakt in de tent, er brandt een lichtje en een tafelmodel gasfornuisje staat aan om het warm te houden. Buiten is het inmiddels rond het vriespunt. We worden binnen uitgenodigd. Ze willen graag op de foto met de dames van het Leger des Heils. Ondanks de ellende houden ze de moed er in en wordt er veel gelachen.

Rond het tweede tentje, een iglo-model, ligt een hoop rommel. De man blijkt van alles te verzamelen en mee te nemen naar zijn tent. Hier alleen een peertje aan het dak van de tent. Het is nat in de tent. Om zich warm te houden ligt hij onder een stapel dekens met zijn kleren aan. En toch wil hij lachend op de foto, met zijn zonnebril op. Dankbaar neemt hij vervolgens de warme soep aan.

De soepbus vertrekt weer, op zoek naar andere daklozen in Haarlem om soep uit te delen.

Met de Soepbus van het Leger des Heils langs de daklozen van Haarlem om soep en koffie uit te delen.

Met de Soepbus van het Leger des Heils langs de daklozen van Haarlem om soep en koffie uit te delen.

Met de Soepbus van het Leger des Heils langs de daklozen van Haarlem om soep en koffie uit te delen.

Met de Soepbus van het Leger des Heils langs de daklozen van Haarlem om soep en koffie uit te delen.

Met de Soepbus van het Leger des Heils langs de daklozen van Haarlem om soep en koffie uit te delen.

Met de Soepbus van het Leger des Heils langs de daklozen van Haarlem om soep en koffie uit te delen.

Congres 50 jaar D66 in RAI

Vorig weekend vierde D66 haar 50e verjaardag met een groot tweedaags congres in de RAI. Het was twee dagen aanpoten maar erg leuk om te doen. Met een heel team werd de sociale media voorzien van beeld en geluid. Achter het gordijn op het hoofdpodium. Terwijl aan de voorkant een volle zaal discussieerde over amendementen en punten van orde, zaten wij aan de achterzijde van het doek foto’s af te leveren en werd het liveblog steeds bijgewerkt. Petje af voor alle mensen die keihard hebben gewerkt voor en tijdens het congres.

Remonstrantse Kerk

kerk

Eén van de meest bijzondere klussen van dit jaar is ongetwijfeld de fotografieopdracht voor de Remonstrantse Kerk Haarlem. Door een opdracht voor Haarlems Dagblad in diezelfde kerk kwam ik in contact met de PR-dame van de Remonstranten: Manon. Zij vroeg of ik zin had om de kerk te fotograferen, de kerkraad, de dominees en de diensten.

Alle hoeken en gaten heb ik gezien van deze mooie kerk aan de Oranjekade. De kerk wordt ook door het Kennemer Jeugd Orkest gebruikt voor repetities. Op 3 mei repeteerde zij samen met Sue the Night in de kerk voor het optreden van 4 mei na dodenherdenking. Twee weken geleden heb ik voor de gemeente van de kerk na de dienst een korte presentatie laten zien met de foto’s die ik maakte, met het lied “The World Below” van Sue the Night ter begeleiding. De presentatie zie je hieronder. Het project is nu – op één foto na die ik nog ga maken – afgerond.

Paarden magazine BIT

Paarden

In maart ging ik met Ellen de Boer, gedragstherapaut voor paarden en sindskort aangesloten bij Tinley, op pad naar Stichting De Paardenkamp. Ellen is gefascineerd door het gedrag van deze edele dieren en wilde weten of je aan het gedrag kunt zien of het dier PPID heeft. PPID is een aandoening bij vooral oudere paarden waarbij een deel van de hypofyse is ontregeld. Voor oudere paarden moet je bij Stichting De Paardenkamp in Soest zijn. Hier worden al jaren  de senioren onder de paarden opgevangen voor een rustige oude dag. We hadden daar een afspraak met dierenarts Gepco van Bokhorst. Het interview en de door mij gemaakte foto’s hebben in BIT gestaan. In de PDF hieronder kun je het artikel lezen en de foto’s bekijken.

Artikel PPID in BIT

 

 

 

Een gebouw fotograferen

Hoe beter je naar een gebouw kijkt, hoe meer je ziet. Een mooi lijnenspel, bepaalde vlakken, kleuren etc. Om de architectuur van de gebouwen goed te laten uitkomen en ze niet op de foto ‘achterover te laten vallen’ heb je een tilt-shift lens nodig . Wanneer je met een normale lens een gebouw fotografeert, vervormt het gebouw. Het lijkt achterover te vallen en de buitenste lijnen worden krom. De tilt shift lens heeft de mogelijkheid om de lens omhoog of omlaag te schuiven ten opzichte van de sensor van de camera.

Uw gebouw ook zo mooi op de foto?

Ik ga u niet vervelen met de technische details, maar hierdoor kunnen gebouwen (uw bedrijf dus ook!) heel mooi worden gefotografeerd. Een prachtig visitekaartje op een website of in een folder. Onderstaand een paar voorbeelden van gebouwen die ik in de Waarderpolder in Haarlem fotografeerde. Wilt u eens weten wat de mogelijkheden zijn, neem dan vrijblijvend contact met me op.

Gebouw in Haarlem

Gebouw in Haarlem

Gebouw in Haarlem

Gebouw in Haarlem