Vluchteling en Soldaat van Oranje

Schril Contrast

Spittend door mijn archief kom ik altijd weer foto’s tegen waar een, voor mij, bijzonder verhaal aan zit. Zo ook de foto van Syrisch vluchteling Raffat. Voor Straatjournaal ging ik naar het Asielzoekers Centrum bij vliegveld Valkenburg (ZH). Het wrange daar is dat links en rechts van de weg die naar de hangar leidt waar Van den Ende’s musical ‘Soldaat van Oranje’ werd opgevoerd, de woonketen staan waar asielzoekers worden opgevangen. De mensen die in de touringbussen een leuk avondje uit gaan hebben (en dat is ze gegund), rijden tussen de vluchtelingen door. Een heel schril contrast.

Levenslang vluchteling

Maar terug naar Raffat. Een jonge Syriër gevlucht voor het geweld in zijn land. Zijn land? Raffat’s ouders zijn Palestijnse vluchtelingen uit, als ik me goed herinner, Iran. Raffat is geboren in een vluchtelingenkamp in Syrië. En ook daar heeft hij moeten vluchten. Wat op mij veel indruk maakte is dat Raffat al vluchteling is sinds zijn geboorte. Zijn hele leven vluchteling. Daar kun je je toch niets bij voorstellen? En nog steeds heeft hij de hoop op een betere toekomst niet verloren. Ik was in zijn kamertje in het asielzoekerscentrum vorig jaar januari. Een klein kamertje dat hij deelde met een ander.

Hoe zou het nu toch met hem zijn?

Vluchteling Raffat
Raffat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Code*: